Проблема скупчення мокротиння в глотці досить поширена. Найчастіше з нею стикаються чоловіки. Протягом дня люди з таким симптомом раз у раз відхаркуються, намагаючись позбутися дискомфорту в горлі.

Причому це явище постназального затіку, коли слиз стікає зверху вниз по задній стінці глотки з носоглотки або гайморових пазух. В цьому випадку слиз знаходиться, як кажуть сам пацієнти, на рівні горла або піднімається знизу нагору, тобто з гортаноглотки, трахеї. Що залишається робити людині? Здійснити різке відхаркувальне рух. Кров з горла при відхаркуванні без кашлю – діагностика та лікування за посиланням https://gitagrad.org.ua/krov-z-gorla-pri-vidxarkuvanni-bez-kashlyu-diagnostika-i-likuvannya.

Що буде, якщо постійно різко відхаркуватись?

Гарного точно нічого. Є такі рухи, що повторюються людиною, які лише погіршують стан. Це одна з них.

Наприклад, під час алергії часто сильно свербить око, і його нестерпно хочеться почухати. Але якщо не тримати себе в руках і чіпати його, свербіж стане сильнішим. Тут працює принцип ями: що більше копаєш, то глибшою вона стає. Те ж саме стосується відхаркування мокротиння.

Відхаркувальні рухи ще сильніше дратують і запалюють задню стінку глотки, гортаноглотку, піднебінні мигдалики. З’являється більш виразне почуття першіння і садіння в горлі. Дискомфорт посилюється. Підключається психосоматика. Виникає відчуття кома у горлі. Людині здається, що важче дихати. Бракує повітря. Хочеться відхаркуватися ще й ще, сильніше та сильніше. Замкнене коло і здається, що виходу немає.

Що найцікавіше – про лікаря людина навіть не згадує, намагається обійтися підручними засобами – полосканням содою, перекисом водню, вживанням великої кількості гарячого чаю. Хоча цей стан – профіль оториноларинголога.

Що буде, якщо різко відхаркуватись?

Лор-лікар повинен оглянути носоглотку та глотку пацієнта та визначити причину докучливого симптому. Якщо в піднебінних мигдаликах є тонзилітні пробки, їх потрібно видалити, якісно промивши гланди. Затори займають місце, провокують набряк і запалення в товщі піднебінних мигдаликів. Мигдалина набрякає, набухає. Тканини напружені. У горлі з’являється відчуття стороннього тіла. Але варто промити мигдалики і видалити казеозні маси (пробки), як пацієнт відразу відчуває полегшення.

Часто скупчення мокротиння у горлі супроводжується хрипотою і осиплістю в голосі. І це логічно, адже запалені не лише носоглотка, задня стінка глотки, а й гортаноглотка.

Що ще робить лікар?

Завдання лор-лікаря – заспокоїти слизову оболонку задньої стінки глотки. Для цього він проводить антисептичні процедури, змащування слизової оболонки препаратами, які пом’якшуватимуть слизову, фізіотерапевтичні процедури.

Крім процедур у клініці оториноларинголог призначає медикаментозну терапію, яка купує запалення та знімає набряк:

  • антисептичні засоби
  • місцеві антибіотики
  • маслянисті краплі в ніс – вони будуть стікати по задній стінці глотки і заспокоювати її слизову
  • І обов’язково потрібно змінити свій раціон: тільки дієта, що щадить, буде ефективною і не дратуватиме слизову глотки.

Іноді лікареві потрібно провести не одну, а кілька консультацій з пацієнтом: проговорити тактику, яка необхідна, заспокоїти пацієнта, налаштувати на одужання. Така своєрідна психотерапія. І тільки коли пацієнт бачить у лікарі помічника, працює з ним у парі, виконує всі рекомендації, він зауважує, що з кожною процедурою йому стає легше та комфортніше. Недуга «відпускає».

Не займайтеся самолікуванням. Ефекту воно не принесе. Обов’язково звертайтесь до оториноларингологу за професійною допомогою.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *