Протягом усього життя жінки, гормони впливають на її здоров’я, зовнішній вигляд, вагу, настрій, лібідо, здатність зачати і виносити дитину. Складно зберегти баланс у житті, якщо немає балансу в гормонах. Зараз про грмон пише кожен популярний жіночий журнал, от і ми вирішили не відходити від тренду і пропонуємо вам почитати нашу статтю.

Головні жіночі гормони

Естрогени і прогестерон – найважливіші жіночі гормони, вони безпосередньо впливають на репродуктивне здоров’я жінки.

У першій частині менструального циклу домінують естрогени, в цей час лібідо зростає. У другій – прогестерон, що сприяє підтримці вагітності у разі запліднення яйцеклітини.

Якщо в організмі виробляється занадто багато естрогенів або спостерігається дефіцит прогестерону, це призводить до порушення циклу і різних захворювань. Дисбаланс гормонів може також викликати виражений передменструальний синдром (ПМС).

Як відображається дисбаланс гормонів на жіноче здоров'я

На що впливає підвищення рівня естрогенів

Рівень естрогену може підвищуватися природним шляхом, а може в результаті прийому певних ліків, наприклад, при замісної гормональної терапії. Якщо рівень естрогену ненормально високий порівняно з рівнем прогестерону, це називається эстрогендоминирование.

Жінки з високим рівнем естрогенів стають дратівливими, надмірно емоційними. Високий рівень естрогену може сприяти розвитку інших захворювань. Це фактор ризику розвитку раку молочної залози і раку яєчників, тромбоутворення.

Щоб впоратися з домінуванням естрогену застосовують лікарські препарати, що коригують раціон харчування, можливо навіть хірургічне втручання. Але стратегію лікування може визначити тільки лікар.

Навіщо потрібен прогестерон

Прогестерон відповідає за регулювання менструального циклу. Його концентрація постійно змінюється, підвищуючись у другій фазі. Це і пояснює його основну функцію – підготовку організму жінки до вагітності. Він необхідний для підтримки вагітності і тонусу гладкої мускулатури матки.

Порушення рівня прогестерону може спричинити:

  • Проблеми ендокринної системи: гіперпролактинемія, гіпотиреоз, гіперандрогенія;
  • Порушення менструального циклу;
  • Хвороби репродуктивної системи: ендометріоз, міома матки.

Основні симптоми: погіршення загального стану (як при ПМС), ациклічні кровотечі, відсутність менструацій, неможливість зачати або виносити дитину.

Для підтримки здорового рівня прогестерону в організмі, включіть в раціон:

  • продукти, багаті на вітаміни В, Е, С;
  • продукти, що містять цинк, наприклад: горіхи, квасоля, злакові, пшеничні висівки, насіння соняшнику та гарбуза, кунжут, сочевиця, морепродукти.
  • білкові продукти: м’ясо, яйця, риба, молочні продукти.

Як відображається дисбаланс гормонів на жіноче здоров'я

Діагностика стану жіночого здоров’я

Концентрація цих гормонів дозволяє охарактеризувати роботу ендокринної системи жінки: фолікулостимулюючий гормон (ФСГ), лютеїнізуючий гормон (ЛГ), пролактин, тестостерон, естрадіол, адренокортикотропный гормон (АКТГ), тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3), тиреотропний гормон (ТТГ).

Ще важливо перевірити баланс основних вітамінів, мікро – та макро – елементів. Для жіночого здоров’я найбільш важливі: магній, кальцій, залізо, вітаміни групи В (біотин, В12, фолієва кислота), вітамін D, вітамін А, вітамін Е.

Лікарі сервісу персональної медицини допоможуть підібрати індивідуальний план оздоровлення, включаючи необхідний мінімум аналізів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *